Publieksonderzoek

Tussen april en eind augustus 2022 organiseerde Universiteit Gent, in samenwerking met het Netwerk Lokaal Sportbeleid en enkele instanties uit Nederland een grootschalig publieksonderzoek voor Vlaamse en Nederlandse zwembaden. Via dit onderzoek kreeg het zwembad de kans om de eigen zwemmers te bevragen over belangrijke aspecten rond hun zwembadbezoek.

80 Vlaamse en 152 Nederlandse zwembaden namen deel aan deze publieksenquête. Er werden in totaal 42.502 respondenten bereikt (gemiddeld 178 per zwembad), waarvan Sport- en Recreatiebad De Kouter 299 respondenten verzamelde. De zwembaden werden ingedeeld in 4 clusters volgens het inwonersaantal van de gemeente. Poperinge werd ingedeeld in cluster D bij de 32 gemeenten met minder dan 30.000 inwoners. De resultaten voor Poperinge werd bijgevolg vergeleken met de cluster en met het Vlaamse gemiddelde. Aangezien de meeste zwembaden van cluster D enkel op sport gericht zijn (een zwembad om baantjes te zwemmen) en slechts enkele ook een all-in concept met sport, recreatie en wellness aanbieden, is het belangrijk vooral te vergelijken met het Vlaamse gemiddelde.

De enquête in Poperinge werd ingevuld door 91% actieve zwemmers, 8% niet-actieve zwemmers (zwemmers die langer dan 1jaar geleden de infrastructuur bezochten) en 1% personen die nog nooit in De Kouter gezwommen hebben. 23% van de respondenten waren Franstaligen.